Livrare gratuită de la 399,00 lei

10 rețete simple cu tofu

2022-09-15
10 rețete simple cu tofu

Descoperă cele mai simple retete cu tofu! Îndrăgostiți-vă de proprietățile sale, încercați cele mai bune arome și descoperiți potențialul bucătăriei dumneavoastră vegane. 

Unii oameni spun că tofu nu are un gust propriu. Bucătarii sunt cei care decid ce aromă capătă. Cu toate acestea, este important să ne amintim că fiecare tip de branza este ușor diferit și va funcționa bine și în alte feluri de mâncare. Iată câteva dintre cele mai simple rețete adaptate la anumite produse din soia.

Cuprins

  • Ce gust are tofu - tipuri împreună cu cele mai bune retete
  • Tofu de casa
  • Tofu natural

Rețetă pentru tofu pane picant

Fel de mâncare tofu - o rețetă de bază pentru legendarele ouă omletă cu tofu

  • Silken tofu

Rețetă de prăjitură de brânză tofu

Rețetă pentru tofu și pastă de roșii uscate la soare

  • Tofu afumat
  • Rețetă pentru frigărui de tofu pentru un grătar de legume
  • Rețetă de tofu în cinci arome
  • Tofu marinat
  • Rețetă pentru tofu marinat în tempura
  • Rețetă de tofu la grătar
  • Tofu prăjit

Ce gust are tofu - tipuri împreună cu cele mai bune rețete 

Există două tipuri de bază ale acestei delicatese, diferite în ceea ce privește fermitatea lor: tofu natural și tofu mătăsos. Acestea diferă în ceea ce privește textura și modul în care sunt depozitate. 
Tofu este un ingredient foarte versatil, bogat in proteine cu care se poate face feluri de mancare delicioase.

Tofu de casa

Aceasta reteta te ajuta sa pregatesti tofu acasa, din boabe de soia.

Branza tofu este perfecta in post sau daca doritu sa reduceti ingredientele de origine animala din alimentatie sau sa renuntati la acestea.

Ingrediente:
  • 400 g boabe soia
  • sucul de la 4 lamai
  • apa

Pregătire:

  1. Boabele de soia se pun intr-un castron incapator, cu destula apa cat sa le acopere complet, timp de 8 ore (sau peste noapte).
  2. A doua zi, se scurg complet de apa, cu ajutorul unei site, apoi se introduc intr-un robot de bucatarie (blender vertical sau manual).
  3. Se paseaza bine si se adauga apa pana cand pasta ajunge la textura dorita.
  4. Pasta se transfera intr-o oala mare si se adauga apa pana cand ajunge la consistenta laptelui apoi se pune la fiert la foc mediu.
  5. Cand amestecul incepe sa fiarba se reduce focul la minim si se amesteca constant cu o lingura de lemn inca 15 -20 de minute.
  6. Ulterior se strecoara laptele de soia intr-o alta oala, printr-o sita foarte fina sau printr-un tifon curat, metoda traditionala folosita de bunici.
  7. Se pune oala iar la foc mic iar cand incepe sa fiarba se adauga sucul de lamaie si se amesteca bine.
  8. Se lasa totul la foc pentru alte 5-10 de minute, timp in care laptele de soia se va branzi.
  9. Se stinge focul si se strecoara branza rezultata prin tifon , scurgand toata zeama.
  10. Branza tofu se lasa la racit si este gata de consum.

Tofu natural

Acest tip este mai frecvent. Are o textură mai fermă și este potrivit pentru multe feluri de mâncare sub formă de cuburi, felii sau chiar întreg. Este cel care va căpăta cel mai ușor aroma pe care doriți să i-o dați. Când este stropit cu zeama de lamaie , este potrivit și pentru mâncăruri dulci și este înlocuitorul perfect al cașului din lapte de animale. Pentru varianta uscată, avem nevoie de o marinată adecvată. Poate fi folosit pentru a pregăti cotlete vegane, sos bolognese, sandwich-uri, orez sau paste cu tofu și chiar deserturi vegane. Mai jos găsiți o rețetă pentru tofu pane și omletă vegană.

Rețetă pentru tofu pane picant

Ingrediente:
  • 1 pachet de tofu natural
  • sare
  • usturoi granulat
  • chimen
  • piper cayenne
  • ardei dulce
  • o lingură de făină de năut
  • pesmet 
  • ulei pentru prăjit
Pregătirea:
  1. Scurgeți tofu cu un prosop de hârtie pentru a scăpa de excesul de apă. Apoi tofu se taie în bucăți mai mici, potrivite pentru a fi acoperite și prăjite.
  2. Puneți bucățile într-o pungă, un borcan sau un alt recipient resigilabil. Se presară condimentele și se agită pentru a se asigura că bucățile sunt bine acoperite. Se lasă bucățile astfel pregătite timp de aproximativ 2 ore.
  3. Se amestecă făina cu apa până când se formează o pastă groasă și omogenă. Se dau bucățile de tofu prin făină, apoi prin pesmet. Prăjiți bucățile în ulei încins până când fiecare parte este rumenită.

Omleta de tofu - Rețetă de bază pentru legendara omletă de tofu.

Ingrediente:
  • 1/2 cub de tofu natural
  • 1/2 linguriță de sare neagră
  • 2 lingurițe de fulgi de drojdie
  • un vârf de cuțit de turmeric
  • un vârf de cuțit de piper negru
  • 1/4 cană de apă sau lapte vegetal
  • puțin ulei vegetal pentru prăjire
Pregătirea:
  1. Tofu scurs se macină cu degetele sau cu o furculiță. Se adaugă sarea, piperul, fulgii de drojdie și turmericul.
  2. Se prăjește amestecul în uleiul încins la foc mic.
  3. Când sunt ușor rumenite, se adaugă apă/lapte vegetal. Se amestecă până când lichidul s-a evaporat.
  4. Puteți mânca cu toppingurile preferate, cum ar fi ceapă, arpagic etc. . Este o reteta de tofu cu legume de vara la tigaie.

Silken tofu

Acest tip este un tofu moale și se sfărâmă rapid. Se folosește în mâncăruri precum deserturi, sosuri, supe sau paste. Acestea sunt cele două rețete pe care le prezentăm mai jos.

Rețetă de tort de brânză tofu

Ingrediente pentru tort:
  • 1 cană de fulgi de ovăz fără gluten
  • 1 cană de migdale crude
  • 3 linguri de zahăr din nucă de cocos
  • 1/2 linguriță de sare de mare
  • 1/3 cană de ulei de nucă de cocos (topit)
Umplutură:
  • 1/2 cană de nuci de caju crude
  • 1 cub de tofu mătăsos
  • 1 cană de lapte gros de cocos
  • 3/4 cană de zahăr din nucă de cocos
  • 1 lingură de făină de porumb
  • 2 lingurițe de extract de vanilie pură
  • 2 lingurițe de coajă de lămâie
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • 1/4 linguriță de sare de mare
Preparare:
  1. Se toarnă apă clocotită peste nucile de caju și se lasă la înmuiat timp de o oră.
  2. Puteți căptuși o formă de tort cu folie suplimentară pentru a împiedica aluatul să se scurgă.
  3. Puneți ovăzul, migdalele, zahărul din nucă de cocos și sarea de mare într-un robot de bucătărie sau într-un blender de mare viteză și amestecați până când se omogenizează.
  4. Se combină amestecul cu uleiul de cocos topit.
  5. Se toarnă aluatul în forma de tort, lăsând o margine de aproximativ 2-3 cm. Coaceți timp de 15 minute la 180 de grade. Apoi se lasă să se odihnească timp de aprox. 30 de minute.
  6. Puneți nucile de caju scurse, tofu, laptele de cocos, zahărul din nucă de cocos, amidonul de porumb, extractul de vanilie, coaja de lămâie, sucul de lămâie și sarea într-un blender sau într-un robot de bucătărie. Se amesteca până când se obține un textura foarte fină.
  7. Se coace la 180 de grade timp de aproximativ 50 de minute, astfel încât marginile prăjiturii să se rumenească, dar textura să rămână ușor moale. Se lasă deoparte în frigider peste noapte.
  8. Puteți decora cheesecake-ul finit cu frișcă făcută cu laptele de cocos rămas, căpșuni sau ciocolată vegană rasă.

Rețetă pentru tofu și pastă de roșii uscate la soare

Ingrediente:
  • 1 cub de tofu natural
  • 10 roșii uscate la soare în ulei
  • sare și piper după gust
Pregătirea:
  1. Scurgeți ușor roșiile, astfel încât să păstreze o parte din ulei pentru pastă. Amestecați-le.
  2. Se adaugă tofu maruntit, condimentele și se amestecă usor.
  3. Dacă pasta este prea uscată, se poate adăuga puțin ulei de măsline.

Alte produse pentru iubitorii de soia 

Pe lângă acest tofu simplu, veți găsi în magazine și produse de soia specifice, cu arome și gusturi diferite:
  • tofu afumat
  • tofu marinat
  • tofu cu aditivi

Tofu afumat 

Tofu afumat este caracterizat de o aromă mai intensă decât tofu natural. Este excelent ca adaos gata preparat la sandwich-uri, gustări sau salata cu tofu. Are un gust grozav atunci când este prăjit. Datorită texturii sale ferme, nu se topește atunci când este gătit. Vegetarienii cărora le lipsește gustul de carne vor găsi acest tip de brânză de soia cel mai atrăgător.

Rețetă pentru frigărui de tofu cu legume la grătar

Ingrediente:
  • 2 cuburi de tofu afumat
  • 1 dovlecel
  • 6 - 8 ciuperci
  • 1 ardei galben
  • 1 ceapă
  • 1 pachet/pachet de roșii cherry
  • pudră de ardei dulce
  • sare și piper
  • 1 - 2 linguri de ulei
Pregătirea:
  1. Cu o zi înainte, puneți tofu tăiat cubulețe în marinada preferată (a se vedea mai jos rețeta de marinată). Se lasă la frigider peste noapte într-un recipient etanș.
  2. Se taie dovleacul în felii, ciupercile și roșiile în două, iar ardeii și ceapa se taie în pătrate mici, dacă este posibil. 
  3. Se pun toate legumele într-un castron, se presară cu condimente după preferință, se adaugă uleiul și se amestecă.
  4. Astfel pregătite, ingredientele sunt gata pentru a fi compuse în frigărui. Se prăjesc pe ambele părți până când legumele sunt fragede și ușor prăjite.

Rețetă tofu cu cinci arome

Ingrediente:
  • 2 cuburi de tofu afumat
  • 1 ceapă
  • sos de soia închis
  • fenicul
  • piper negru 
  • scorțișoară
  • cuișoare
  • sare
  • chimen
  • ardei iute
  • ulei pentru prăjit
  • pătrunjel sau coriandru pentru a presăra pe deasupra
  • tăiței de orez pentru a servi
Pregătirea:
  1. Se prăjește ceapa tocată într-o tigaie.
  2. Se adaugă tofu tăiat cubulețe și toate condimentele. 
  3. Se toarnă puțină apă în cratiță și se fierbe totul acoperit timp de aproximativ 5 minute.
  4. Se servește cu tăiței de orez și pătrunjel/coriandru.

Tofu în marinadă

Tofu preparat în marinadă este o modalitate de a economisi timp pentru a marina singur acasa produsele. Rețineți, totuși, că uneori merită să îmbunătățiți o marinadă cumpărată din magazin, deoarece aceasta poate consta în principal din sos de soia. Putem, de asemenea, să preparăm o astfel de marinadă de la zero.

Rețetă pentru marinada de tofu

Ingrediente de bază:
  • sos de soia
  • ulei de măsline
Să adăugăm ceva din ingredientele tale preferate:
  • cățel de usturoi
  • ghimbir ras (se poate adăuga și suc de ghimbir)
  • piper de plante medicinale
  • ierburi de Provence
  • ardei iute
  • ardei dulce
  • oregano
  • piper colorat
  • sirop de agave
  • miere
  • suc de lămâie
Pregătirea:
  1. Se scurge tofu și se taie în cuburi sau fâșii.
  2. Amestecați ingredientele pentru marinadă. 
  3. Se adaugă tofu și se amestecă bine.
  4. Se lasă deoparte în frigider pentru cel puțin 2 ore.

Rețetă pentru tofu marinat în tempura 

Ingrediente:
  • tofu marinat tăiat în cuburi
  • 150 g făină de soia sau făină de orez
  • 150 g făină de grâu
  • 500 ml de apă răcită
  • Ulei pentru prăjit
Pregătirea:
  1. Se amestecă făina cu apa. Este posibil să rămână mici cocoloașe, care se vor prăji.
  2. Se adaugă tofu și se acoperă ușor cu amestecul.
  3. Se prăjește în ulei încins până se rumenește pe toate părțile.

Rețetă de tofu la grătar

Ingrediente:
  • tofu marinat tăiat în fâșii
Pregătirea:
  1. Pregătiți un grătar, o tigaie sau un cuptor.
  2. Se pune tofu pe grătar până se rumenește.

Rețetă de tofu prăjit

Ingrediente:
  • tofu marinat tăiat în cuburi sau fâșii
  • ulei pentru prăjit
Pregătirea:
  1. Se încălzește o cantitate generoasă de ulei într-o tigaie, astfel încât tofu să fie complet scufundat.
  2. Se adaugă treptat tofu și se prăjește până când devine auriu.

Branza tofu cu garnituri

Această brânză vegană poate fi găsită și în magazin cu diverse topping-uri. Printre acestea se numără măslinele, roșiile uscate la soare, ardeiul iute și o varietate de ierburi. Merită, de asemenea, să gustați tofu gata preparat înainte de a experimenta diferite arome acasă. 
Afișează mai multe intrări din Septembrie 2022

Recomandat

Tofu BIO 300 g

Tofu BIO 300 g

17,22 lei brut/1buc.
Tofu roșu BIO 200 g

Tofu roșu BIO 200 g

22,78 lei brut/1buc.
pixel