Livrare gratuită de la 399,00 lei

Cum să mănânci chimen negru și ce beneficii are?

2022-09-17
Cum să mănânci chimen negru și ce beneficii are?

La ce ajută chimenul negru? Cum se mănâncă semințele și cum se folosește uleiul de chimen? Află tot în articolul de mai jos!

Chimenul negru (Nigella sativa) este o plantă utilizată în bucătărie și în medicina tradițională în multe regiuni ale lumii. Este cunoscut și sub numele de chimen negru sau chimen egiptean. Beneficiile semințelor de chimen culinare precum și cele medicinale sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Efectele benefice pentru sănătate ale chimenului negru au fost folosite de precursorii medicinei, inclusiv de Hipocrate. Chimenul negru era, de asemenea, popular în vechea Polonie. Oamenii săraci îl foloseau ca supliment pentru a înlocui condimentele scumpe din Orient.

Utilizarea semințelor de chimen negru

În prezent, planta este apreciată mai ales în Europa, India și țările arabe. Locuitorii din aceste țări cred că "vindecă totul, mai puțin moartea", pentru că are beneficii semnificative pentru sănătate.

Semințele de chimen negru sunt, de asemenea, recunoscute pentru gustul lor. Se adaugă - uneori în combinație cu mierea - la pâine și la preparatele din legume. Este, de asemenea, folosit pentru a aromatiza vinurile și pentru a face ulei pentru cofetărie. 

Chimenul egiptean este, de asemenea, utilizat în producția de parfumuri și produse cosmetice, cum ar fi creme, șampoane și uleiuri pentru îngrijirea părului. 

Proprietățile vindecătoare ale chimenului

Chimenul negru este, de asemenea, speranța oamenilor de știință care caută noi tratamente. Multe dintre proprietățile de sănătate ale plantei au fost confirmate de studii. Acestea au fost adesea inspirate de medicina populară, în care chimenul este considerat un remediu pentru orice, de la boli respiratorii la diaree.
Semințe de chimen negru -la ce ajută atunci când este consumată în mod regulat. Beneficii pentru sănătate.
Din rapoartele științifice recente, se știe că are proprietăți:
  • antioxidant (protecție împotriva radicalilor liberi), 
  • antiinflamator 
  • antimicrobiană,
  • antidiabetice,
  • anti-ulcer. 
Potrivit opiniei medicale, chimenul negru protejează și rinichii și ficatul. De asemenea, poate fi folosit cu folos în cazul alergiilor respiratorii. În plus, stimulează lactația, aduce beneficii sănătății mamei și copilului.
Există, de asemenea, speculații conform cărora planta îmbunătățește memoria, crește fertilitatea masculină și are efecte antidepresive și anticancerigene. Este demn de remarcat faptul că nu au fost observate efecte secundare semnificative în timpul studiilor.

Proprietăți nutriționale

Oamenii de știință au demonstrat că efectele medicinale ale nigellei se datorează în principal conținutului său de timochinonă. Aceasta este una dintre componentele uleiului său esențial, care are puternice proprietăți antioxidante. Carvacrolul, o altă componentă a uleiului volatil, este, de asemenea, un agent de curățare a radicalilor liberi. Se crede că, în viitor, ambii compuși ar putea primi statutul de medicament și ar putea fi utilizați la pacienții cu cancer. 
Printre altele, semintele de chimen negru sunt, de asemenea, o sursă de vitamine, minerale, proteine de înaltă calitate și fitosteroli, care scad colesterolul. 85% din uleiul gras este alcătuit din acizi grași nesaturați valoroși. Deci, beneficiile semințelor de chimen negru sunt multiple.

Seminte de chimen negru- cum să le consumi

Semințele de chimen negru au un gust amar, care se transformă într-un gust înțepător și picant. Atunci când sunt zdrobite - ele degajă o aromă asemănătoare cu cea a nucșoarei. Grâul măcinat este un bun înlocuitor pentru piper. Acest condiment nu irită mucoasa gastrică, așa că poate fi consumat și de persoanele cu probleme gastrice. În medicina naturală, se recomandă administrarea a 2-5 g de semințe măcinate de 2 ori pe zi. 
Cum se utilizează semințele întregi

Semințele întregi de chimen vor funcționa, de asemenea, bine în bucătărie. Ele pot fi folosite ca adaos la brânza de vaci, supe sau salate. De asemenea, se potrivește bine cu carnea, marinate și murături. Pentru a-și păstra proprietățile valoroase, trebuie depozitat într-un recipient închis, într-un loc răcoros. De asemenea, merită să vă orientați spre produse gata preparate cu semințe - pâine, rulouri, prăjituri de ovăz, hummus sau pateu vegan sau paprikash. 

Ceaiul de chimen

Poate ajuta la scaderea in greutate si la reducerea nivelului de colesterol. Datorita proprietatilor antioxidante, chimenul negru sustine digestia si ajuta la arderea caloriilor mult mai usor.

De asemenea, chimenul negru este si un bun diuretic, ajutandu-te astfel sa elimini mai usor toate toxinele din organism. Aduce beneficii cu utilizarea regulată.

Ceaiul de chimen este deosebit de eficient in lupta cu kilogramele in plus. Pentru a prepara ceaiul de chimen negru nu ai nevoie decat de 500 de ml de apă clocotită și 1 linguriță de chimen negru.

Pe langa scaderea in greutate, consumul ceaiului de chimen ajuta si la reglarea ritmului cardiac si creste absorbtia fierului in organism.

Este important sa precizez si ca, ceaiul de chimen s-a dovedit a fi foarte eficient impotriva colicilor la bebelusi. Acesta exercita o actiune calmanta asupra colicilor

Ulei de chimen negru

Uleiul de chimen negru, cunoscut sub numele de aurul faraonilor, are un gust amar și un miros picant. Cel mai valoros este cel presat la rece. Uleiul de semințe negre nu trebuie folosit pentru prăjire.

Este mai bine să îl folosiți ca ingredient în mâncăruri reci. Păstrați uleiul într-o sticlă închisă la culoare, la rece și ferită de lumină. Poate fi utilizat pentru o perioadă lungă de timp după deschidere. În scopuri de sănătate, se recomandă, de obicei, consumul a 0,5-1 g linguriță de ulei presat la rece de 2-3 ori pe zi.

In cosmetica, uleiul este un aliat impotriva imbatranirii pielii. Vitamina E si carotenoide din uleiul de chimen negru vin si in ajutorul tenului acneic. Este indicat ingrijirii tenului cu tendinta grasa si acneica.

Uleiul de chimen nu se foloseste doar pe ten. Daca pielea ta este uscata, sensibila sau iritata, uleiul de chimen negru este recomandat datorita proprietatilor sale calmante, anti-infectioase si cicatrizante. 

Uleiul de chimen negru poate fi folosit si ca masca pentru par.

Semințele și uleiul de chimen - Administrare

Comparativ cu semintele, uleiul de chimen este recomandat fiind absorbit de organism mai usor, pentru că este mult mai concentrat. Pentru a se obtine o lingurita de ulei sunt folosite 7 linguri de seminte de chimen negru.

Cantitatea recomandata zilnic in scop terapeutic este de 1-2 lingurite (1 lingurita de 5 ml, de 2-3 ori pe zi) cu 30 minute înainte de micul dejun.

Insa, pentru preventie si intretinere se recomanda 1 lingurita pe zi (pe stomacul gol).

Contraindicații - daunele cauzate de chimen

Consumul de chimen negru poate provoca erupții alergice, in cazul unor persoane, dar si probleme digestive, varsaturi, sau constipatie.

Consumul de chimen negru nu este indicat in urmatoarele situatii:

  • sarcina 
  • copiilor
  • afectiuni renale
  • tulburari de coagulare
  • interventii chirurgicale 
Afișează mai multe intrări din Septembrie 2022

Recomandat

pixel