Cum se gătesc corect pastele?
Cât timp se gătesc pastele pentru a fi al dente? Cât timp este nevoie pentru a găti tăițeii konjac? Din păcate, nu există o rețetă standardizată pentru a găti perfect pastele. Metoda și timpul de preparare depind strict de tipul de paste, de grosimea lor și de tipul de făină folosită la prepararea lor. Cu toate acestea, se cunosc câteva reguli general valabile care vor face mult mai ușoară gătirea pastelor perfecte.
Cum se prepară corect pastele?
Ce ar trebui să faci: Regula de bază pe care vă recomandăm să o rețineți este raportul de cantitate: 1 l de apa rece și 10 g de sare la fiecare 100 g de paste uscate (merită menționat că pastele cântăresc de aproximativ 2,5-3 ori mai mult după ce sunt gătite). Se adaugă sarea chiar înainte ca apa să fiarbă. Dacă o adăugați prea devreme, o parte din sare se va evapora, iar dacă o adăugați prea târziu, va afecta gustul.
Atunci când gătiți paste, luați întotdeauna în considerare modul în care veți pregăti ulterior preparatul. Dacă adăugați pastele finite la un sos în tigaie, scurgeți-le când sunt încă ușor tari și terminați-le de fier în sos, când toate ingredientele sunt combinate.
Nu aruncați toată apa din oală, mai păstrați ceva din ea. Amestecați pastele cu sosul și apoi adaugați puțin din apa în care au fiert. Va săra ușor mâncarea, iar amidonul din apă va ajuta la lipirea sosului de paste. În mod contrar așteptărilor, sosul în sine nu devine mai apos, ci din contră, îi conferă mai multă consistență. Adăgați sare si piper dupa gust.
Nu clătiți excesiv pastele de grâu. Aceasta este o greșeală care se repetă în multe bucătării. Nu faceți acest lucru, deoarece produsul își poate pierde aroma. Pastele bune cu siguranță nu se vor lipi între ele. Totuși, dacă este cazul adăugați 3 linguri de ulei de măsline și amestecați.
Cum se prepară pastele al dente?
Foi pentru lasagna
Printre cele mai renumite retete de paste delicioase se regăsesc următoarele : lasagna, paste cu pui, paste arrabiata, paste bolognese, pastele quatro formaggi.
Tipuri de paste italiene
Pe lângă cunoscutele spaghete și alte tipuri de paste: penne, tagliatelle, rigatoni, fusilli, tortellini s.a. Există peste 50 de tipuri de paste, iar în funcție de forma lor se pot clasifica în:
- Benzi lungi și plate, ca o panglică, cum sunt tagliatelle, mafalda, fettuccine, pappardelle;
- Cilindrice sau tubulare, cum sunt penne, mezze penne, tortiglioni, rigatoni, maccheroni, ziti, fricelli, garganelli, calamarata;
- Linii, fire: spaghetti, linguine, vermicelli, filini, strangozzi, capelli d'angelo;
- Foi: lasagna;
- În formă de papion sau fundă: farfalle;
- Spiralate: fusilli, canule, strozzapreti, cavatappi.
De asemenea, pe lângă acestea există și pastele umplute cu diferite ingrediente, ca de exemplu:
⦁ Tortellini sunt sub formă de inel umplut cu brânză și/sau carne;
⦁ Agnolotti sunt umplute cu carne sau legume la care poți să adaugi dacă vrei o varietate mare de sosuri pe bază de tomate sau smântână;
⦁ Ravioli umplute cu carne, brânză, etc.;
⦁ Tortelli sunt foarte asemănătoare cu ravioli și adesea sunt servite cu sos bolognese sau cu unt topit;
⦁ Cannelloni au forma cilindrică și pot fi umplute cu carne, pește, brânzeturi, etc.;
⦁ Mezzelune, care sunt sub formă de semilună umplută cu o combinație de brânză, ou, lapte și piper alb;
⦁ Cappelletti cu carne și, de obicei, sunt servite cu sos de roșii.
Dar și Asia preferă pastele, însă este vorba de un alt tip de paste, din făină de hrișcă, de mei sau de orez cu care se pot pregăti diverse rețete de paste.
Tăițeii Konja
- Scurgeți tăițeii într-o strecurătoare, apoi clătiți-i cu apă rece și adăugați-i în farfurie.
- Aruncați pastele în apă clocotită și fierbeți-le timp de un minut. După scurgere sunt gata de consum.
- Prăjiți pastele într-o tigaie timp de un minut, apoi combinați-le cu restul ingredientelor, cum ar fi bucatile de piept de pui, fulgii de ardei iute, usturoiul, etc.
Tăiețeii de orez
Tăieței spaghetti
Timp de fierbere pentru paste
Pentru a vă face o idee mai bună despre diferențele în ceea ce privește timpul necesar pentru a găti pastele, tabelul de mai jos enumeră câteva exemple de produse- diferite tipuri și diferiți producători. Nu uitați că instrucțiunile exacte despre cum și cât să gătiți pastele pot fi găsite întotdeauna pe ambalaj. Indiferent de rețetă, un lucru este sigur - felul de mâncare pentru care le vei folosi va fi delicios!
- Paste Krajanka Bio Europa 4 - 8 minute
- Spaghete de semolă Pasta Bio Alce Nero 11 minute
- Konjac Noodle Bio Better Than Foods 1 minut
- Paste cu coajă de orez brun Bio Fabijańscy al dente: 9 - 10 minute moale: 15 - 25 minute
- La Bio Idea Semolina Lasagne Pasta 35 minute la cuptor
Pastele sunt un ingredient în multe feluri de mâncare delicioase, cum ar fi pastele simple cu parmezan ras, cele mai faimoase spaghetele bolognese sau salatele reci de paste. Experimentați și descoperiți noi arome!