Livrare gratuită de la 399,00 lei

Cum se gătesc corect pastele?

2022-08-03
Cum se gătesc corect pastele?

Cât timp se gătesc pastele pentru a fi al dente? Cât timp este nevoie pentru a găti tăițeii konjac? Din păcate, nu există o rețetă standardizată pentru a găti perfect pastele. Metoda și timpul de preparare depind strict de tipul de paste, de grosimea lor și de tipul de făină folosită la prepararea lor. Cu toate acestea, se cunosc câteva reguli general valabile care vor face mult mai ușoară gătirea pastelor perfecte. 

Cum se prepară corect pastele?

Ce ar trebui să faci: Regula de bază pe care vă recomandăm să o rețineți este raportul de cantitate: 1 l de apa rece și 10 g de sare la fiecare 100 g de paste uscate (merită menționat că pastele cântăresc de aproximativ 2,5-3 ori mai mult după ce sunt gătite). Se adaugă sarea chiar înainte ca apa să fiarbă. Dacă o adăugați prea devreme, o parte din sare se va evapora, iar dacă o adăugați prea târziu, va afecta gustul. 

Atunci când gătiți paste, luați întotdeauna în considerare modul în care veți pregăti ulterior preparatul. Dacă adăugați pastele finite la un sos în tigaie, scurgeți-le când sunt încă ușor tari și terminați-le de fier în sos, când toate ingredientele sunt combinate.

Nu aruncați toată apa din oală, mai păstrați ceva din ea. Amestecați pastele cu sosul și apoi adaugați puțin din apa în care au fiert. Va săra ușor mâncarea, iar amidonul din apă va ajuta la lipirea sosului de paste. În mod contrar așteptărilor, sosul în sine nu devine mai apos, ci din contră, îi conferă mai multă consistență. Adăgați sare si piper dupa gust.

Nu clătiți excesiv pastele de grâu. Aceasta este o greșeală care se repetă în multe bucătării. Nu faceți acest lucru, deoarece produsul își poate pierde aroma. Pastele bune cu siguranță nu se vor lipi între ele. Totuși, dacă este cazul adăugați 3 linguri de ulei de măsline și amestecați.

Cum se prepară pastele al dente?

Pastele gătite al dente rămân ușor ferme, elastice și oferă o oarecare rezistență la mușcare.
Fierberea excesivă este una din greșelile cele mai frecvente atunci când vordim despre cum se prepară pastele.
Iată cum o prepară italienii. Cheia succesului este de a găsi momentul potrivit pentru ca pastele să nu rămână insuficient fierte, dar nici să nu devină prea moi. 
Adăugați sare în apa în care fierbeți pastele, dar nu adăugați ulei, pentru ca pastele finite să nu fie alunecoase. Nu vă faceți griji cu privire la lipire, deoarece pastele de bună calitate, precum și cele gătite corespunzător nu se vor lipi între ele.
Adauga pastele la fiert într-o oală cu apă clocotită și nu uitați să amestecați. Reduceți la foc mic după ce începe să bolborosească din nou. Cum și, mai presus de toate, cât timp să gătești pastele? Cel mai sigur mod este să urmați instrucțiunile date de producător pe ambalaj ( între 5 și 12 minute). Pentru a fi siguri că momentul este potrivit, gustați. Poti fierbe pastele si poti pregati sosul sau restul ingredientelor.

Foi pentru lasagna

Pastele pentru lasagna se prepară la un loc cu restul ingredientelor și nu trebuie să fie precoapte. Aranjați un strat de paste crude într-un vas de cuptor uns, apoi turnați sosul peste ele. Se așază straturile unul câte unul și se asigură că ultimul strat este acoperit complet de sos și brânză. Se dă la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. 

Printre cele mai renumite retete de paste delicioase se regăsesc următoarele : lasagna, paste cu pui, paste arrabiata, paste bolognese, pastele quatro formaggi.

Pentru a fi mai gustos preparatul final, se pot adauga și amesteca in plus ingrediente și condimente ca: ardei iute, usturoi, câteva linguri de ulei de masline, sare și piper dupa gust.

Tipuri de paste italiene

Pe lângă cunoscutele spaghete și alte tipuri de paste: penne, tagliatelle, rigatoni, fusilli, tortellini s.a. Există peste 50 de tipuri de paste, iar în funcție de forma lor se pot clasifica în:

  • Benzi lungi și plate, ca o panglică, cum sunt tagliatelle, mafalda, fettuccine, pappardelle;
  • Cilindrice sau tubulare, cum sunt penne, mezze penne, tortiglioni, rigatoni, maccheroni, ziti, fricelli, garganelli, calamarata;
  • Linii, fire: spaghetti, linguine, vermicelli, filini, strangozzi, capelli d'angelo;
  • Foi: lasagna; 
  • În formă de papion sau fundă: farfalle;
  • Spiralate: fusilli, canule, strozzapreti, cavatappi. 

De asemenea, pe lângă acestea există și pastele umplute cu diferite ingrediente, ca de exemplu: 

⦁   Tortellini sunt sub formă de inel umplut cu brânză și/sau carne;

⦁   Agnolotti sunt umplute cu carne sau legume la care poți să adaugi dacă vrei o varietate mare de sosuri pe bază de tomate sau smântână;

⦁   Ravioli umplute cu carne, brânză, etc.;

⦁   Tortelli sunt foarte asemănătoare cu ravioli și adesea sunt servite cu sos bolognese sau cu unt topit;

⦁   Cannelloni au forma cilindrică și pot fi umplute cu carne, pește, brânzeturi, etc.; 

⦁   Mezzelune, care sunt sub formă de semilună umplută cu o combinație de brânză, ou, lapte și piper alb;

⦁   Cappelletti cu carne și, de obicei, sunt servite cu sos de roșii. 

Dar și Asia preferă pastele, însă este vorba de un alt tip de paste, din făină de hrișcă, de mei sau de orez cu care se pot pregăti diverse rețete de paste.

Tăițeii Konja

Tăițeii Konjac sunt niște paste chinezești și sunt de departe cei mai ușor de gătit. Pot fi preparați în trei moduri diferite:
  1. Scurgeți tăițeii într-o strecurătoare, apoi clătiți-i cu apă rece și adăugați-i în farfurie.
  2. Aruncați pastele în apă clocotită și fierbeți-le timp de un minut. După scurgere sunt gata de consum.
  3. Prăjiți pastele într-o tigaie timp de un minut, apoi combinați-le cu restul ingredientelor, cum ar fi bucatile de piept de pui, fulgii de ardei iute, usturoiul, etc.

Tăiețeii de orez

Tăiețeii de orez sunt, de asemenea, deosebit de rapid de preparat. În funcție de tip și de producător, este de ajuns să îi gătiți doar câteva minute. Tăiețeii din orez brun se fierb ceva mai mult timp, uneori peste 20 de minute. Unii tăiței de orez chinezești nu necesită firbere - este suficient să îi înmuiați în apă fierbinte timp de 5-6 minute. 

Tăieței spaghetti

Atunci când pregătiți tăițeii de spaghete, gătiți-i al dente. Pastele lungi pot fi un pic mai dificile, așa că vasele cilindrice speciale sunt cele mai bune pentru a le găti. Dacă nu aveți unul dintre acestea, folosiți doar cea mai mare posibilă. Se pun pastele într-o oală, se așteaptă câteva secunde și, când s-au înmuiat ușor, se împing cu o lingură de lemn până când dispar sub apă. 

Timp de fierbere pentru paste

Pentru a vă face o idee mai bună despre diferențele în ceea ce privește timpul necesar pentru a găti pastele, tabelul de mai jos enumeră câteva exemple de produse- diferite tipuri și diferiți producători. Nu uitați că instrucțiunile exacte despre cum și cât să gătiți pastele pot fi găsite întotdeauna pe ambalaj. Indiferent de rețetă, un lucru este sigur - felul de mâncare pentru care le vei folosi va fi delicios!

  • Paste Krajanka Bio Europa 4 - 8 minute
  • Spaghete de semolă Pasta Bio Alce Nero 11 minute
  • Konjac Noodle Bio Better Than Foods 1 minut
  • Paste cu coajă de orez brun Bio Fabijańscy al dente: 9 - 10 minute moale: 15 - 25 minute
  • La Bio Idea Semolina Lasagne Pasta 35 minute la cuptor

Pastele sunt un ingredient în multe feluri de mâncare delicioase, cum ar fi pastele simple cu parmezan ras, cele mai faimoase spaghetele bolognese sau salatele reci de paste. Experimentați și descoperiți noi arome!

Afișează mai multe intrări din August 2022

Recomandat

pixel