Livrare gratuită de la 399,00 lei
Cumpărături sigure
Idosell security badge

Este sănătos și recomandat să bei cafea? Aflați despre proprietățile sale

2022-08-05
Este sănătos și recomandat să bei cafea? Aflați despre proprietățile sale

Este cafeaua sănătoasă? Sau este dăunătoare? Atunci când căutați informații despre beneficiile cafelei pentru sănătate, merită să vă bazați pe rezultatele unor cercetări solide, iar acestea sunt clare: consumată în mod regulat și cu moderație, cafeaua este cu siguranță bună pentru sănătatea fizică și mentală! Așadar mai jos veți regăsi câteva informații legate despre obiceiul de a bea cafea.

Nutrienții din cafea 

Cafeaua este alcătuită din aproximativ o mie de substanțe, dintre care o mare parte au o activitate și un efect foarte pozitiv asupra organismului uman.

Boabele de cafea nu sunt numai gustoase, ele contin si cantitati mici de magneziu, potasiu si niacina (cunoscuta ca vitamina B3).

Cu toate acestea, cafeaua are însă și numeroase efecte secundare negative, din acest motiv,unii oameni nu ar trebui să o bea.

Cel mai important dintre acestea este cofeina - unul dintre motivele pentru care băutura neagră este atât de populară în întreaga lume. Dar cofeina face cafeaua sănătoasă sau dăunătoare?

Cafeina din cafea - cât de mult ar trebui să consum?

Cofeina este cel mai activ compus din cafea. Este un stimulent ușor, oferind energie, stimulare și o mai bună concentrare. De asemenea, crește tensiunea arterială, ceea ce înseamnă că, consumul de cofeină prea mare poate fi dăunător, în special pentru cei care suferă de boli cardiovasculare (de exemplu, hipertensiune arterială).Motiv pentru care moderația este recomandată .

Studiile farmacologice arată că doza zilnică optimă de cofeină pentru un adult sănătos este de aproximativ 200 mg. Această cantitate este benefică pentru funcționarea organismului și a sistemului nervos. Cu toate acestea, cantitatea de 400 mg pe zi nu trebuie depășită (maxim două cești de cafea ). Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele cu afecțiuni medicale grave, precum și pentru femeile însărcinate. 

Cât de mult cofeină are cafeaua? Conținutul acestei substanțe în diferitele tipuri și alte produse este prezentat în tabelul de mai jos.

Produs alimentar Conținut mediu de cafeină Interval (mg)
Cafea neagră 85 mg / 125 ml 60-135
Cafea instant 65 mg / 125 ml 35-105
Espresso 60 mg / 30 ml 35-100
Cafea decofeinizată 3 mg / 125 ml 1-5
Ceai 32 mg / 150 ml 2-45
Ciocolată neagră 60 mg / 30 g 20-120
Ciocolată cu lapte 6 mg / 30 g 1-15
Băuturi energizante 80 mg / 330 ml 70-120
Băuturi răcoritoare 41 mg / 330 ml 26-57

Sursa: M. Pelczyńska, P. Bogdanski, Proprietățile pro-sănătate ale cafelei, "Via Medica" vol. 3, nr. 4, 2019, p. 312.

Cafeaua și sănătatea - beneficiile consumului de cafea

Până de curând, cafeaua neagră mică a fost adesea discutată în contextul pericolelor pe care le implică abuzul și presupusele efecte nocive asupra sănătății. Este cafeaua nesănătoasă? Studii fiabile arată contrariul: atunci când este consumată cu moderație, cafeaua este foarte benefică pentru organism. 

În prezent, se știe deja că un consum regulat de cafea, cu moderație, ajută la diminuarea riscului de a dezvolta, printre altele,:

  • Boli cardiovasculare
  • Tulburări metabolice, în special diabet de tip 2 și obezitate
  • Boli ale sistemului nervos (bolile Alzheimer și Parkinson)
  • Tumori 

Efecte asupra hipertensiunii și a sistemului cardiovascular 

Unul dintre stereotipurile despre consumul de cafea este că persoanele afectate de boli cardiovasculare (circulatorii), cum ar fi cele cu hipertensiune, ar trebui să renunțe complet la ea. Cu toate acestea, există un mare "dar" - această situație se aplică însă de obicei, pacienților care nu o consumă zilnic, ci o beau foarte rar.

Consumul regulat al acestei băuturi nu numai că are un efect redus asupra simptomelor bolilor cardiovasculare, dar promovează și prevenirea acestora. Acest lucru este susținut de mulți specialiști, care atrag atenția asupra efectelor sale benefice. Unele dintre substanțele pe care le conțin contribuie la o funcționare mai eficientă a vaselor de sânge și îl îmbogățesc cu oxid nitric, care este esențial pentru organism. Cafeaua are și o cantitate mare de antioxidanți și minerale, fiind o sursă bogată de nutrienți.

Diabet și obezitate 

Consumul regulat și moderat de cafea, este recomandat pacienților cu diabet de tip 2 și persoanelor cu risc de a suferi de această afecțiune periculoasă. Acest lucru se datorează faptului că ingredientele din băutură reglează nivelul zahărului din sânge și al insulinei. 

Aceeași recomandare poate fi făcută și pentru persoanele predispuse la supraponderabilitate și obezitate. Acest lucru se datorează faptului că ingredientele din băutură ajută la îmbunătățirea descompunerii țesutului adipos și limitează absorbția acizilor grași de către organism.  

Sistemul nervos

Printre cele mai frecvent citate proprietăți de sănătate se numără efectele sale benefice asupra sistemului nervos. Aceasta include, în special, îmbunătățirea concentrării și a capacităților cognitive. Se atrage din ce în ce mai mult atenția asupra faptului că un astfel de profil de acțiune se poate dovedi valoros în ceea ce privește riscul și inhibarea așa-numitelor boli neurodegenerative, în primul rând a bolilor Alzheimer și Parkinson. Există dovezi științifice conform cărora substanțele din infuzie contracarează progresia simptomelor acestor afecțiuni (de exemplu, demența și tulburările de dispoziție) și pot contribui la o mai bună funcționare a pacienților. 

Tumori

Cancerul este în prezent una dintre cele mai grave boli ale civilizației. Deși progresele medicale și medicamentele moderne joacă cel mai important rol în tratamentul acestora, produsele naturale pot, de asemenea, să inhibe riscul și dezvoltarea lor. 

Care este legătura dintre cafea și prevenirea cancerului? Consumul moderat și regulat este deosebit de util împotriva cancerului colorectal. Motivul pentru aceasta este efectul său benefic asupra peristaltismului intestinal și a proceselor digestive, ceea ce contribuie, de asemenea, la un risc mai mic de cancer în tractul gastrointestinal inferior. 

Este, de asemenea, un aliat în cazul cancerului de sân. Ingredientele pe care le conține au un efect benefic asupra hormonilor sexuali și reduc șansele de a dezvolta acest cancer. 

Ce face cafeaua în cantități excesive? Ce elimină din organism?

Chiar și cel mai sănătos produs alimentar absorbit în cantități excesive poate duce la efecte negative asupra sănătății. Nu este diferit în cazul cafelei, care conține cantități mari de cofeină. Excesul său mare în organism (o doză mai mare de 400 mg pe zi) duce la creșterea tensiunii arteriale și nu numai:

  • Hiperactivitate, anxietate, iritabilitate 
  • Scăderea cantității de electroliți din organism (magneziu, potasiu)
  • Afecțiuni gastrointestinale (dureri abdominale, diaree)
  • Osteoporoză 
  • Dependența de cofeină 

Întrucât este recomandat să bei dimineața sau pe parcursul zilei, astfel încât să elimine starea de oboseală, având efectul de a spori nivelul de energie.

Care cafea este cea mai sănătoasă?

Atât nutriționiștii, cât și barista sunt de acord că cea mai sănătoasă cafea este cea filtrată și preparată din boabe proaspăt măcinate. Cea mai bună calitate poate fi găsită în magazinele de produse alimentare organice (căutați articolele cu denumirea "cafea organică" sau "cafea bio"). 

Este cafeaua mea preferată sănătoasă? 

Solubilă

Este cafeaua instant sănătoasă? Este un extract din cafea naturală, astfel încât proprietățile de sănătate ale ambelor tipuri sunt similare - cu excepția faptului că cafeaua instant conține mai puțină cofeină. 

Decofeinizată

Există, de asemenea, o versiune decofeinizată. Gustul său este asemănător cu cel natural, dar - așa cum sugerează și numele - veți găsi în el doar urme de cofeină. Cu toate acestea, este o alternativă pentru persoanele cărora le place gustul cafelei, dar nu o pot bea, deoarece au probleme de sănătate. 

Cafea din cereale 

Cafeaua din cereale are doar același gust ca și cafeaua naturală și are un efect complet diferit asupra organismului. Cu toate acestea, cafeaua din cereale are, de asemenea, multe beneficii pentru sănătate, datorită conținutului bogat în fosfor, potasiu, fier și zinc, precum și vitaminele B.

Afișează mai multe intrări din August 2022

Recomandat

pixel