Livrare gratuită de la 399,00 lei
Cumpărături sigure
Idosell security badge

Nuci - 6 retete rapide și ușoare pentru gustări cu nuci și nu numai

2022-08-13
Nuci - 6 retete rapide și ușoare pentru gustări cu nuci și nu numai

Ce puteti face cu nucile și de ce ar trebui să le introduceți în bucătăria ta? Acestea sunt o bogăție de energie, proteine, vitamine, minerale și acizi grași omega-3. Consumul lor regulat are un efect pozitiv asupra bunei funcționări a sistemului nervos și cardiovascular, printre altele. Acestea nu sunt singurele beneficii, pentru că, pe lângă toate acestea, sunt pur și simplu delicioase. Se potrivesc bine cu multe feluri de mâncare, atât dulci, cât și sărate. Mai jos veți găsi câteva sugestii!

Nu este neobișnuit ca rețetele să necesite o pregătire specială a nucilor. Acestea trebuiesc prăjite și cojile îndepărtate. Soiurile de nuci trebuie mai întâi uscate pentru a putea fi consumate după recoltare.

Cum se usucă?

Pentru a face acest lucru, cel mai bine este să le întindeți pe o cârpă sau să le puneți într-un coș de răchită sau în cutii și să le lăsați într-un loc uscat și cald, cu o ventilație adecvată, cum ar fi la soare, în pod sau lângă un radiator. 

Cum se prăjesc nucile?

Pentru a prăji nucile, puneți-le într-o tigaie încinsă (fără a adauga grăsime) și prăjiți-le până când se rumenesc uniform. Nu uitați să le amestecați în mod regulat. Alternativ, prăjiți-le în cuptor - preîncălziți cuptorul la 180 grade C și prăjiți-le timp de 5-7 minute. Puteți scăpa cu ușurință de coaja de pe bucățile prăjite, care dă un gust amar. Nucile sub această formă sunt o idee fantastică pentru o gustare rapidă și energizantă.

Cum se face untul de arahide?

Untul de arahide standard este făcut din arahide, deși se folosesc și alte fructe cu coajă lemnoasă, cum ar fi alunele, caju sau nucile de Brazilia. Se caracterizează prin textura sa cremoasă și gustul său delicios. Un unt de bună calitate va avea 100% nuci în compoziția sa. Fiind foarte ușor de preparat, este incredibil de rapid de făcut în propria bucătărie. 

Pentru a face acest lucru, se mixează aproximativ 2,5 căni de alune prăjite (fără sare) la cea mai mare viteză. Puteți utiliza un aparat electric pentru nuci. Dacă amestecul vi se pare prea uscat, puteți adauga 2 linguri din uleiul dumneavoastră preferat. Untul este gata după doar câteva minute de mixare! În această formă, îl puteți transfera într-un borcan și îl puteți utiliza în modul în care vă place cel mai mult.

Crema Nutella

Această aromă este probabil cunoscută de toată lumea, din păcate, crema de ciocolată populară este făcută folosind o cantitate mare de zahăr și cu adaos de ulei de palmier. Din fericire, puteti face usor o versiune de casa și mult mai sănătoasă, a cremei Nutella! 

Cum se prepară "Nutella" de casă? Veți pregăti o versiune de bază folosind ciocolată vegană. În funcție de preferințele dvs. gustative, creați o proporție de lapte și de varianta neagră care să vă convină, de exemplu 150 g din ambele. În plus, pregătiți-vă:

  • 250 g de alune de pădure,
  • 1 lingură de cacao,
  • 3 linguri de zahar pudra sau miere (dacă nu aveți nevoie ca crema să fie la fel de dulce, omiteți acest punct)
  • 30 g de ulei de cocos.

Amestecați nucile prăjite și decojite până obțineți un lichid omogen. Se topește ciocolata într-o baie de apă și, cât este încă caldă, se toarnă în amestecul de nuci, adăugând și restul ingredientelor. Amestecați din nou până când obțineți o cremă omogenă. Gata! Puneți amestecul în borcan și lăsați-l deoparte să se întărească. 

Crema de ciocolată cu alune de pădure

Puteți prepara și o versiune fără ciocolată și ulei. Ingredientele necesare sunt:

  • 100 de grame de alune (prăjite și decojite),
  • 2 linguri mari de cacao,
  • 1/4 cană de sirop de agave (poate fi și sirop de arțar, sirop de curmale sau miere),
  • 6-10 linguri de lapte (pe cât posibil, puteți folosi o băutură vegetală în varianta vegană).

Se mixează nucile, apoi se amesteca cu restul ingredientelor și se mixează din nou. Și iată! O cremă delicioasă de ciocolată și nuci este gata!

Rețeta de bloc de ciocolată 

Blocul de ciocolată este o idee pentru un desert extrem de rapid și ușor de făcut. Pentru a o face veți avea nevoie de:

  • 400 g de biscuiți,
  • 200 g de nuci macinate,
  • 200 g de unt,
  • 3 linguri de cacao,
  • 100 g zahăr (sau alt îndulcitor).
  1. Se rup biscuiții în bucăți mici și se amestecă cu nucile zdrobite.
  2. Se amesteca laptele cu zaharul și cacaua și se aduce totul la fierbere. Se adaugă untul și, amestecând constant, se topește. 
  3. Punem tot amestecul în biscuiți și nuci și se amestecă.
  4. Se așază întregul amestec pe folie alimentară, se formează un rulou și se înfășoară. Se pune la frigider pentru aproximativ 2 ore. Puteți tăia blocul întărit în bucăți.

Tinctura de nucă pentru stomac - cum se face ? 

Ce altceva poți face din nuci? Versiunea aceasta este doar pentru adulți. Se caracterizează printr-un gust puternic și un miros distinctiv. Se folosește tocmai pentru plângeri de indigestie sau alte probleme de stomac. Cum se face tinctura de nucă? Ea se bazează pe fructul încă necopt al pomului. Culegeți-le în iunie și iulie, când sunt încă verzi și moi. 

 

  1. Spălați și uscați nucile, apoi tăiați-le în sferturi (sau le puteți zdrobi).
  2. Umpleți cu ele ¾ dintr-un borcan (la alegere).
  3. Se toarnă alcoolul și apa fiartă în proporție de 1:1, astfel încât materia primă să fie complet acoperită.
  4. Așteptați - lăsați borcanul cu capac cu filet timp de aproximativ 3 luni. După acest timp, turnați tinctura într-o sticlă de sticlă și puneți-o deoparte pentru încă 3-6 luni.

Cum se utilizează? Se recomandă să se ia câte o linguriță de până la 3 ori pe zi, dacă este nevoie. Cel mai bine este să o dizolvați în ½ pahar de apă. Tinctura este destinată exclusiv adulților.

Mănâncă nuci!

Sunt un adaos fantastic la foarte multe prajituri. Merită să adăugați nuci la gustările dvs., deoarece acestea furnizează o mulțime de ingrediente esențiale și au și un gust grozav!

Fursecuri delicioase

In Romania exista mai multe retete de nuci , acestea reprezentand o prajitura, denumita asa pentru forma pe care o are : fursecuri nuci umplute .

Aluatul este facut in casa si este foarte fraged. Va prezentam mai jos reteta de nuci umplute.

Nuci umplute cu crema de ciocolata

Acestea este una dintre cele mai vechi retete.

Fursecuri „nuci” fragede, cu unt umplute cu crema de ciocolata. Nucile umplute cu crema sunt foarte indragite de romani in special de sarbatori.

Este necesara si o forma speciala de nuci (presa).

Pentru coaja de nuca :
  • 300 g faina
  • 80 g zahar pudra
  • 1 galbenus
  • 50 g untura
  • 60 g unt cu min. 80% grasime
  • 3 linguri apa rece
  • un praf de sare
  • vanilie
  • coaja rasa de lamaie
  • 3 linguri zeama de lamaie
Pentru crema:
  • 2 oua
  • un praf de sare
  • 100 g zahar pudra
  • 1 zahar vanilat
  • 100 g ciocolata amaruie (min. 45%)
  • 150 g unt cu min. 80% grasime
  • 15 g cacao

Cum se prepara aluatul pentru nucile cu crema?

Untul este recomandat sa fie rece din frigider pentru a putea fi taiat in cubulete. Faina se cerne si se adauga sarea si zaharul pudra. Se amesteca cu mana rece sau cu un robot de bucatarie pana ce obtinem un „nisip” uscat.

Se adauga galbenusul, coaja rasa de lamaie si vanilia si se faramiteaza din nou aluatul. Se adauga sucul de lamaie si apa rece. Apa se pune treptat putin cate putin pana ce se formeaza un aluat compact. Aluatul fraged necesita 20-30 de minute la frigider, acoperit cu folie de plastic.

Cum se prepara crema pentru nuci umplute cu crema de ciocolata?

Crema se poate prepara cu cateva zile inainte. La aceasta crema se pot adauga, dupa preferinte, un pic de esenta de rom sau nuci macinate.

Ouale intregi se pun impreuna cu zaharul, sarea si vanilia intr-un castron metalic asezat pe o oala in care fierbe putina apa. Amestecul se bate pana ce ajunge la 80 C apoi se da jos castronul de pe abur si se adauga in crema ciocolata. Se amesteca cu un tel pana ce baza de crema se omogenizeaza. Se lasa la racit cateva ore pana ce ajunge la temperatura camerei. Untul se scoate din frigider cu cateva ore inainte pentru a ajunge si el la temperatura camerei.

Este foarte important ca cele doua componente (crema si untul) sa aiba aceeasi temperatura!

Untul se bate cu mixerul pana ce devine spumos si i se adauga cacaua. Se bate in continuare cateva minute. Treptat se adauga si crema, lingura cu lingura, mixand scurt intre transe. Nu se mixeaza mult pentru ca apare riscul taierii.

Unele persoane asezoneaza crema cu esenta de rom.

Cum se coc nucile cu presa de nuci?

  1. Presa sau forma se curata bine, se incinge , se da cu ulei cu ajutorul unei pensule si apoi se sterge cu un servetel.
  2. Din aluat se formeaza bilute mici ovale ca si forma presei. Se aseaza pe aceasta apoi se coc la foc mediu. Partea cu exteriorul timp de 1,5 minute, se intoarce forma si se mai coc 3 minute la foc mic.
  3. In cazul in care aluatul depaseste forma nucii, marginile pot fi taiate ulterior.
  4. Cojile de aluat fraged se lasa la racit pe o tava.
  5. La final, fiecare coaja de nuca se umple cu crema, excesul de crema putand fi indepartat foarte usor. Acestea se pudreaza pentru un aspect mai frumos.
  6. Pot fi folosite mai multe tipuri de creme, dupa gust: crema de unt cu ciocolata topita, crema de vanilie etc.
Afișează mai multe intrări din August 2022

Recomandat

pixel