Livrare gratuită de la 399,00 lei
Cumpărături sigure
Idosell security badge

Tofu - ce este, ce gust are și cum îl gătești? Tot ce trebuie să știi

2022-08-15
Tofu - ce este, ce gust are și cum îl gătești? Tot ce trebuie să știi

Ce este tofu? Este sănătos? Cum îl pregătiți? Citiți mai departe!

Popularitatea sa este în continuă creștere. Este, de asemenea, unul dintre acele alimente care continuă să provoace dezbateri. Unii nu pot lăuda proprietățile sale benefice. Alții sfătuiesc să fie evitată cu orice preț. În acest articol, vom prezenta argumentele pro și contra. Află dacă acest produs din soia este pentru tine!

Ce este branza tofu?

Tofu este un aliment obținut din lapte de soia, deci tofu este un produs alimentar.. Brânza tofu își are originea în China. Legenda spune că a fost descoperită de un bucătar care a amestecat din greșeală laptele de soia cu nigari (o substanță obținută prin desalinizarea apei de mare). Potrivit unei alte relatări, inventatorul brânzei de soia a fost aristocratul și alchimistul Liu An, care căuta rețeta pentru elixirul nemuririi. În prezent, produsele din soia reprezintă o parte importantă a alimentației în țările asiatice. Acestea prezintă, de asemenea, un interes crescând pentru europeni. Acest lucru are de-a face cu răspândirea rapidă a dietelor pe bază de plante. 

Din ce este făcută?

Publicațiile privind soia ridică problema faptului că culturile acestei plante sunt în mare parte modificate genetic. Ce spun experții de la agențiile de siguranță alimentară? Experții de la FDA din SUA și EFSA din Europa sunt de părere că produsele modificate genetic nu sunt dăunătoare pentru oameni. Utilizarea organismelor modificate genetic (OMG) în economie este, de asemenea, susținută de Academia Poloneză de Științe. Persoanele care sunt totuși îngrijorate de OMG-uri pot opta pentru produsele din soia organică.

Tofu este un aliment tradițional din China și este realizat din boabe de soia, apă și produse de coagulare. Printre cele mai utilizate substanțe folosite pentru inchegare sunt urmatoarele:

- sulfatul de calciu - rezultând o brânză tofu moale, puțin sfărmicioasă.

- clorură de magneziu și clorură de calciu -rezultând  o brânză tofu moale și puțin sfărmicioasă.

Beneficii pentru sănătate ale consumului de tofu

Atunci când ne întrebăm ce este tofu, ne întrebăm și despre proprietățile sale. Este o sursă de mulți nutrienți valoroși. Cele mai importante dintre acestea sunt:

Proteine: conține toți aminoacizii esențiali. Din acest motiv, tofu este recomandat pentru vegetarieni și vegani. Cu toate acestea, produsele din soia ar trebui să fie consumate indiferent de regimul alimentar, deoarece proteinele leguminoase au beneficii importante pentru sănătate. Printre altele, peptidele biologic active (de exemplu, lunasina) sunt eliberate din proteinele de soia în timpul digestiei. Acești compuși protejează împotriva obezității, a hipertensiunii și scad nivelul colesterolului din sânge. De asemenea, acestea au proprietăți antioxidante (protecție împotriva radicalilor liberi), antidiabetice și anticancerigene.

Izoflavone (de exemplu, genisteina): fac parte din grupul polifenolilor. Aceștia acționează ca "curățători" ai radicalilor liberi în exces. Acestea se mai numesc și fitoestrogeni. Acest lucru se datorează faptului că se aseamănă în structură cu hormonii sexuali feminini și, prin urmare, prezintă o activitate estrogenică. Datorită conținutului lor, produsele din soia pot reduce riscul de diabet de tip 2, de boli cardiovasculare și de cancer de sân și de prostată. Se crede, de asemenea, că acestea promovează prevenirea și ameliorarea simptomelor menopauzei. Isoflavonele sunt uneori recomandate ca o alternativă la terapia hormonală convențională. Cercetătorii sugerează, de asemenea, că acestea protejează împotriva osteoporozei, dar acest aspect este încă în curs de investigare.

Tofu este o sursă excelentă fiind bogat în proteine și conține grăsimi nesaturate bune, vitamine și minerale. În același timp, este scăzut în calorii și bogat în calciu și fier.

In plus, tofu nu conține colesterol fiind un substitut bun pentru carne și cel mai des consumat este in perioada postului.

Contraindicații

Din păcate, există și contraindicații pentru consumul de tofu. Trebuie evitată de persoanele alergice la proteinele din soia. Această plantă face parte din așa-numitele "Big Eight", care sunt responsabile pentru 90% din cazurile de alergii alimentare. Unii medici recomandă, de asemenea, reducerea consumului de soia pentru femeile cu cancer de sân (și pentru cele cu antecedente de cancer de sân) și pentru cele cu tulburări tiroidiene. Această ultimă recomandare este legată de prezența goitrogenilor în soia. Până în prezent, nu au fost confirmate efecte negative ale izoflavonelor din soia asupra fertilității masculine. De asemenea, nu există dovezi privind efectele adverse ale suplimentelor nutritive și ale produselor din soia asupra sugarilor. Cercetările privind aceste aspecte continuă. Dacă aveți îndoieli, consultați medicul dumneavoastră.

Tofu în sarcină

Tofu nu este contraindicat în timpul sarcinii. Cu toate acestea, viitoarele mame nu ar trebui să îl consume prea des la el. Acest lucru se datorează faptului că se presupune că un aport ridicat de alimente din soia poate avea un efect negativ asupra dezvoltării fătului. Acest lucru este deosebit de relevant pentru băieți. Genisteina conținută în soia trece prin placentă și poate inhiba acțiunea hormonilor sexuali masculini. Anomaliile induse de soia în dezvoltarea sexuală au fost raportate până în prezent la șobolanii masculi. Aceste rapoarte preliminare ale oamenilor de știință necesită cercetări suplimentare.

Ce gust are această brânză tofu?

Știm deja ce este tofu. Dar ce gust are? Naturalul nu are un gust sau o aromă puternică. Este ca un burete. Acesta absoarbe mirosurile și aromele altor ingrediente și ale mâncărurilor în care îl adăugați. În Polonia, tofu ferm sau tofu uscat este cel mai des cumpărat. Este disponibil și tofu moale , care funcționează bine ca ingredient în deserturi și mâncăruri dulci. De asemenea, puteți cumpăra caș de soia uscat. Se adaugă în supe, de exemplu. Prețul acestor produse depinde de mai mulți factori. O astfel de brânză nu este, de asemenea, dificil de făcut singur. Pentru a o prepara, tot ce ai nevoie este boabe de soia, suc de lămâie, apă și sare. 

Rețete cu tofu

Există multe rețete de mâncăruri cu tofu.

Tofu poate fi marinat, prăjit, copt, pane sau la grătar.

Cum se condimentează tofu? Brânzei asiatice îi plac usturoiul , chimenul, garam masala, curry, ghimbirul și sosul de soia. Tofu oriental poate fi folosit pentru a pregăti mâncăruri pentru orice masă. Ouăle omletă pe bază de plante sau supa de tofu sunt foarte gustoase dimineața.

Brânza de soia va fi, de asemenea, un ingredient bun pentru paste sau o omletă.

Un sandviș cu tofu afumat merită, de asemenea, încercat.

Putem alege o tocană sau nuggets cu tofu sau să pregătim o salată cu brânză de soia sau frigărui vegetariene.

În desert poate fi adăugat în cheesecake, înghețată sau mousse.

Afișează mai multe intrări din August 2022

Recomandat

pixel